Hammassärky – lievitystä kotikonstein

Yleisin syy hammassärkyyn on tulehdus. Hampaan sisäosa turpoaa, mutta sillä ei ole siihen tilaa. Hammasta alkaa särkeä. Tulehdusta hoidetaan hammaslääkärissä, mutta ensiapua löytyy ruokakaapista. Ensiapuna on kivun lievitys ja tulehduksen hillitseminen. Hammaslääkärissä käynti on edellytys, että suussa olevista tulehduksista pääsee eroon. Tulehdukset suussa altistavat  masennukselle, sydänkohtauksille, aiheuttaa hengitys- ja nielemisvaikeusia, kuumetta ja heikkoa yleiskuntoa. (Hyvä Terveys 5 kk 29,90 €).

hammas

Oireet

Oireet etenevät satunnaisesta ärsytyksestä arkuuteen, jomotukseen, tykykseen, säteilevään särkyyn leuasta  päähän ja korviin asti. Kipu voi levitä niin laajalle, että kipeää hammasta ei voi enää tunnustelemalla erottaa.

Suun ja hampaiden tulehduksen vaiheet ja hoito

Kipua aiheuttaa ientulehdus (parodontiitti), purentavaivat ja reikiintymisen eteneminen. Ientulehdus aiheuttaa pysyvää vahinkoa, että hampaiden lisäksi ikenistä pitää pitää huolta. Hampaiden vihlonta johtuu vetäytyneistä ikenistä (hammaskaula paljastuu). Tilaa voi helpottaa erityisillä hammastahnoilla, jotka tukkivat hermopäitä hampaissa.

Karies on hampaiden reikiintymistä, eli kiille rikkoutuu. Hoitona on paikkaus hammaslääkärissä. Kun paikka putoaa, sen alle on päässyt kariesta.  Kun karies etenee kohti hammasydintä, hermot tulevat ”pintaan”. Karies voi ulottua hampaan ytimeen saakka.  Myös syvä paikka voi saada hermot ”pintaan”.  Kova isku, kuuma tai kylmä ärsyttää hermoja, ja voi saada aikaan turvotusta, jonka aiheuttama paine on kivuliasta.

Seurauksena voi olla kivulias  hammasytimen tulehdus (pulpiitti). Jos hammas on pysyvä, sitä ei yleensä poisteta. Hoitona on  tulehtuneen osan poisto, paikallinen lääkitseminen hammasytimessä ja toisinaan tarvitaan myös antibiootti (juurihoito). Jos kyseessä on maitohammas, se voidaan myös poistaa.

Jos tulehdus etenee, hampaan juurien alle  saattaa syntyä märkäpesäke. Märkivä hammas voidaan poistaa kokonaan, jos edellinen hoito ei enää onnistu.

Seuraava vaihe on kuolio.

Katso täältä havainnollisia kuvia miksi hammasta särkee. (Sopii myös lapsille)

Ensihoito kotona hammassärkyyn

Ensihoito on kivun lievitys ja tulehduksen hillitseminen. Pehmeällä hammasharjalla rapsuttamien saattaa auttaa, toisia se ärsyttää entistä enemmän. Lääkäriin pitää hakeutua nopeasti, jotta hoito ja lääkintä voidaan aloittaa. Mitä nopeammin oireiden alettua hammaslääkäriin mennään, sen helpommalla pääsee. Tarkastuksessa tulisi käydä kahden vuoden välein.

Kemiallinen kotihoito on kivun lievitystä:

Kivun lievitys on pilleriä purkista; ibuprofeiinia ja/tai parasetamolia, voi ottaa molempia, sillä niiden vaikutusmekanismi on erilainen. Särkylääkkeiden liika-annostus vaurioittaa maksaa.

Kortisoni (kyypakkaus) voi auttaa hammassärkyyn. Noudata pakkauksen annostusohjetta, tai sitä pienempää annostusta. Vaikka ei auttaisikaan, siitä ei ole haittaakaan. Kehon oma kortisolituotanto torjuu stressiä, esimerkiksi hampaassa olevaa tulehdusta. Tällä autetaan sitä.

Vicks Vaporub, voide, jota hierotaan rintaan helpottamaan yskää, aktivoi verenkiertoa. Kiivas verenkierto taas laskee turvotusta, mikä vähentää särkyä. Hiero Vicksiä posken ja leuan ulkopuolelle, niin paine laskee ja olo helpottuu.

Keittiöhoito on kivun lievitystä ja tulehduksen hillitsemistä:

Keittiöhoito on paikallista hoitoa kipeän kohdan päälle tahnana, murskana, tai pumpuliin kastettuna.  Kipua lievittää turvotuksen laskeminen ja  puuduttaminen.  Keittiöhoito auttaa kivun lievituksessä, kun pillereitä on otettu tappiin asti maksimiannos. Tulehdusta hillitään bakteereja tuhoavilla ja desinfioivilla aineilla. Lisäksi on rauhoittavia ja puuduttavia aineita. Tämä on sikäli turvallista, ettei näitä voi kovin helposti yliannostaa. Hunajaa ei suositella alle 1-2 vuotiaille. Reilu valkosipulin käyttö voi tosin säikyttää hammaslääkärin.

Miten se olikaan; vesi vanhin voitehista… Haaleaa vettä kulautellaan pikkuisina hörppyinä tai purskutellaan. Vaikutus on välitön ja lyhytkestoinen.

Suola ja pippuri -tahna paikallisesti: antibakteerinen, vähentää turvotusta ja kipua. Tehon pitäisi olla nopeaa. Pippurin tilalla voi kokeilla neilikkaa ja /tai kanelia.

Sitruunavesi – desinfioi, puuduttaa. Viipaloi sitruunaa ja kaada kuumaa vettä päälle.

Hunaja – Desinfioi ja tappaa bakteereja. Tällä voi maustaa sitruunavettä /teetä.

Lämmin suolavesi – vähentää kipua, antibakteerinen.

Inkivääri – juomana tai pala kipeän kohdan päälle. Antibakteerinen, sisältää tulehduskipulääkettä.

Vaniljauute – puuduttaa ja rauhoittaa.

Jääpalat– puuduttaa.

Pihka-sitruunamehu– tilkka sitruunamehua ja pihka lämmitetään. Pumpuli kastetaan nesteeseen. Hoitaa myös kipeitä ikeniä. Desinfoi, puuduttaa ja lievittää kipua.

Valkosipuli – antibioottinen, murskattuna suolan kanssa.

Neilikka– antioksidanttinen, antibakteerinen, sekoitettuna ruokaöljyyn. Myös suolan kanssa tahnana. Haisee myös hammaslääkärin vastaanotolla.

Sipuli- antiseptinen, antimikrobinen, tuhoaa bakteereja. Pureskele, jos pystyt. Muuten vain kipeän kohdan päälle.

Kurkuma – mauste, jossa ei juuri ole makua, mutta värjää keltaiseksi. Tunnettu tulehduksia hillitsevästä ominaisuudestaan. Sopii kaikkiin ruokiin ja juomiin.

Käykää tykkäämässä maalauksista pinterestissä, twitterissä tai instagramissa,

 

Blogissa on kaupallista yhteistyötä. Klikkaa siis jonkin vaatteen kuvaa mainoksessa, siitä heruu muutama sentti kirjoittajalle. Itse toivoisin, että kiskot sentit ulkomaalaiselta kauppiaalta, hehe.

Lisää pikkurahalla -juttuja täältä.

Katso ruokia pikkurahalla täältä.

 

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s