Pihlajanmarjasta on moneksi

Pihlajanmarja, hapan superfood, on terveyspommi. Käytön este on karvas ja hapan maku, joka tulee  sorbiini- ja parkkihapoista. Pihlajanmarjan happamuutta voi vähentää pakastamalla, tai liottamalla marjoja etikka- tai suolaliemessä. Keittäminen ja kuivattaminen miedontaa myös makua. Pihlajanmarjan joukkoon voi sekoittaa porkkanaa, kurpitsaa, omenaa, päärynää, perunaa, tai puolukkaa. Samoin rusina, vanilja, ja kaneli rakastaa pihlajanmarjaa. Puurot miedontavat makua myös; kokeile pihlajanmarjaa kaura- tai ruispuurossa.

Marjojen sokeripitoisuus on suurin juuri kypsyttyään, ennen pakkasia. Yö kotipakastimessa vastaa hyvin hallayötä. Poimintaa ei tarvitse jättää pakkasille, jolloin sokeripitoisuus on alkanut jo laskea.

P1080499

Suomalaista kotipihlajaa (Sorbus aucuparia) on pidetty pyhänä, jonka hävittäminen merkitsi onnettomuutta. Pihlajanmarjoista on ennustettu myös talven lumia. Sanonta pihlaja ei kanna kahta kuormaa tarkoittaa marja- ja lumikuormaa.

Jos löytyy mustia marjoja, kyseessä voi olla pihlajanmustamarjatauti. Marjat saattavat olla jo edellisen kesän mustaamia. Mustat marjat voi jättää metsää, hyviä riittää kyllä.

”Happamia”, sanoi kettu pihlajanmarjoista tarkoittaa, kun selitellään parhain päin jotain saavuttamatonta. Fazer on tehnyt ”kettu”karkkeja vuodesta 1895 asti, ja se on vanhin yhä tuotannossa oleva Fazerin karkki. Vain sota-aikana sitä ei tehty, kun sokerista oli pulaa. Fazerin Pihlaja marmeladikarkit eivät sisällä enää oikeaa pihlajanmarjaa. Syynä on epävarma pihlajanmarjan saatavuus, sillä vuosittain sadot vaihtelevat suuresti. Muutos tapahtui 1980-luvulla. Nykyään pihlajanmarjaa kerätään Suomessa kaupallisesti muutamia satoja kiloja. (Yksi puu voi tuottaa jopa 200 kg marjaa, että eipä juuri mitään mene kaupalliseen käyttöön).

Pihlajanmarjaa on risteytetty muiden marjakasvien ja -puiden kanssa, tarkoituksena saada makeampi lajike. Yleisesti ottaen punaisemmat marjat ovat makeampia kuin oranssit, ja auringossa kasvaneet kuin varjossa kasvaneet, mutta maistelemalla kannattaa varmistaa asia.

 

Pihlajanmarjojen terveyshyödyt


Pihlajanmarja on laksatiivi eli pehmentää kovaa vatsaa, lisää virtsan eritystä (diureetti), parantaa ruokahalua, lisää sapen eritystä (ruoka sulaa paremmin), laskee verenpainetta ja kolesterolia, parantaa maksan toimintaa parantamalla rasva-aineenvaihduntaa, ja vahvistaa hermoja ja sydäntä. Pihlajanmarjoilla on insuliinityyppisiä vaikutuksia, ja se sopii diabeetikolle. Ilmeisesti pihlajanmarja on myös luonnon estrogeeni, joka helpottaa vaihdevuosioireita. Pihjalanmarjat on hyvä vitamiini- ja karoteenilisä jolla estetään vilustumista, ja ihosairauksia. Pihlajanmarja sopii myös eläimille ravintolisäksi.

 

100 g pihlajanmarjaa sisältää

  • Parkkiaineita
  • Happoja: sorbiinihappoa, parasorbiinihappoa, ursolihappoa, omenahappoa , viinihappoa, sitruunahappoa,
  • Sokeria noin 5% (D-sorbitolia, sakkaroosia, glukoosia, fruktoosia, sorboosia)
  • eteerisiä öljyjä
  • flavonoideja (rutiini, kversetiini, isokversetiini, floroglusiini),
  • vitamiineja: A-vitamiinia (ß-karoteeni) 2,45 mg, C-vitamiinia 100-200 mg, fosforia 40 mg, foolihappo
  • Kivennäisaineita: kaliumia 330 mg, kalsiumia 41 mg,  kobolttia 1 µg, kromia 3 µg,  kuparia 90 µg, magnesiumia 24 mg, mangaania 1,6 mg,  nikkeliä 10 µg, piitä 3 mg, rautaa 0,9 mg, rikkiä 20 mg, sinkkiä 0,3 mg, syanogeenisiä glykosidejä 0,06% (prunasiini)

Pakastaminen vähentää omena- ja parkkiahappoa, kun parasorbiinihappo häviää kuivattaessa ja keitettäessä. Sorbiinihappo on yleinen säilöntäaine, jolla torjutaan esimerkiksi homeita.

Energiaa pihlajanmarjassa on sama määrä kuin kaurapuurossa.

Pihlajanmarjojen C-vitamiini säilyy hyvin ja kestää keittämistä. Olenpa kuullut, että kolmessa pihlajanmarjassa on päivän C-vitamiinitarve. Kattilallinen marjoja kattaa siis koko vuoden tarpeen mennen tullen. Käyttöä kannattaa siis tosissaan harkita. Ehkäpä yksi aito (itsetehty) pihlajanmarjakarkki riittää päivän C-vitamiiniksi?

Happaman pihlajanmarjan käyttö

Tee pihlajanmarjoista perinteikästä hilloa, vaahtokarkkia, marmeladia, toffeeta, raakasuklaata tai kastikkeita, vaikka jäätelöön. Tuoreista pestyistä pihlajanmarjoista voi tehdä mehua, nektaria, teetä, sosetta, hyytelöä tai jäätelöä. Hyytelöillä tai soseilla voi päällystää vaikka juustokakkuja. Tästä tulee myös säpäkkää kääretorttua. Hapanmaitotuotteisiin yhdistettynä pihlajanmarjasta syntyy hyviä makukokemuksia. Greippiä ja pihlajanmarjaa kannattaa kokeilla yhdessä. Pihlajanmarjasta saa tehtyä tujakoita terveysvaikutteisia snapseja tai kotiviiniä. Pihlajanmarjasta tulee hyvää (esim. porkkana-pihlajanmarja)kiisseliä, kunhan on kohtuullinen marjan määrässä. Kuivattuja marjoja voi laittaa  kokonaisena tai jauhettuna kaura- tai ruispuuroon, tehdä pilvipuuroa lisäämällä pihlajanmarjaa mannapuuroon ja omenasoseeseen (tai raasteeseen), lisää (kuivattuja) marjoja mysliin, pannukakkuun, kakkuihin, kekseihin, sämpylöihin tai vaikka leipään. Sokeroituja kuivattuja pihlajanmarjoja voi käyttää snackseina. Ja kyllä äiti tietää monta muutakin reseptiä..

 

Säilöminen

Kuivaa pyyhkeen päällä tai marjakuivurissa. Nopeammin marjat kuivuvat murskattuina (tehosekoitin). Kokonaisia kuivattuja marjoja on helppo jauhaa. Uunissa kuivatessa lämpö ei saa olla yli 50′, ettei marjat ala kypsyä. Uunin luukku kannattaa pitää auki tai raollaan.

Jos marja pakastaa yön yli, marjat muuttuvat makeimmiksi. Ei siis tarvitse odottaa yöpakkasia. Tätä konstia käyttää esimerkiksi kotimaiset marjaviinien valmistajat.

Voisi siis ajatella, että ensin pihlajanmarjat pakastaa, sitten survoo ja kuivaa. Marjat vetistyvät pakastettaessa, joten ne kannattaa valuttaa ennen kuivattamista tiheän siivilän tai harson läpi. Mehu on ytäkkää voima-ainetta, sen voi pakastaa jääpalapusseissa.

Makua miedontava etikka- tai suolaliemi

  • 1 l vettä
  • 3 rkl etikkaa (tai 1-2 rkl suolaa)

Tuoreet marjat upotetaan liemeen (12-24h)  ja huuhdellaan seuraavana päivänä. Käyttöä jatketaan, kuin marjat olisivat vastapoimittuja.

Marjoja voi myös säilöä etikkaan. Maku muistuttaa kaprista, etikkainen ja suolainen. Valmistus kestää viikon verran, mutta on helppoa ja kannattaa kokeilla. Tässä on koettu ilmeisesti maksimoida happaman maun vähentäminen, haha. Joissain resepteissä tätä kutsutaan nimellä

 

Pohjolan kapris

Vaihe I

  • 1/2 l puhdistettuja pihlajanmarjoja
    • marjat ryöpätään 2-3 min. Laita puhtaaseen desinfioituun kuumaan lasipurkkiin.
  • 3dl vettä
  • 2 rkl merisuolaa
    • kiehautetaan, suola sulaa ja kaadetaan marjojen päälle. Annetaan marjojen imeä suolaa kolmisen päivää, kansi tiukasti suljettuna.

Vaihe II

Suolaliemi vaihdetaan etikkaliemeen. Kaada suolavesi pois ja valmista etikkaliemi.

  • 2 dl vettä
  • 1 dl etikkaa (maustettu etikka tai valkoviinietikka käy myös)
  • 2 rkl sokeria
    • Kiehautetaan niin, että sokeri sulaa. Kuuma liemi kaadetaan marjoille niin, että peittyvät, lisätään talon mausteet tai ainakin
  • 1 laakerinlehti
    • Kansi suljetaan tiukasti, jolloin tuote umpioituu. Jäähtynyt astia säilytetään jääkaapissa. Kolmen päivän päästä voi aloittaa maistelun.

P1080500

Muutama resepti

Pihlajanmarjamehu

  •  vajaa 3 dl vettä
  • 1 l pihlajanmarjoja, skaalaa ohjetta marjamäärääsi vastaavaksi.

Kiehauta vesi, ja lisää marjat. Marjoja voi hieman hutkia perunanuijalla pehmeäksi. Keitä niitä, kunnes vaalenevat, noin 10-15 minuuttia. Siivilöi marjamassa tiheän siivilän tai kankaan läpi. Massan sekoittelu siivilässä samentaa mehun, joten malta mielesi.

Siivilöity mehu laitetaan takaisin kattilaan. Kiehauta, ja kuori mahdollisesti synty vaahto pois. Lisää sokeri.

  • 1 osa sokeria
  • 1 osa mehua

Pullota puhtaisiin kuumiin pulloihin ja sulje hyvin. Mehun voi myös pakastaa.

Jos marjasosetta haluaa käyttää johonkin, siitä voi tehdä vaikka nauhoja, massahan on jo puolivälissä kuivumista.

Pihlajanmarjanauhat

Maistuu niille, joille sweet and sour -tyyppiset makeiset maistuvat. Ja hei, tämähän ei ole karkkia vaan terveysruokaa.

  • 1 osa sokeria,
  • 2 osaa pihlajanmarjoja,
  • tilkka sitruunamehua

Soseuta tehosekoittimessa pakastetut pihlajanmarjat, sokeri ja sitruunamehu. Levitä massa tasaisesti leivinpaperin päälle kuivumaan. Ripottele päälle sokeria. Kun massa on riittävästi kuivunut, leikkaa pitkulaisia nauhoja, sokeroi, ja kääri rullalle. Säilytä kosteudelta suojattuna.

Pihlajanmarjajuoma

  • ämpärillinen pakastettuja pihlajanmarjoja
  • 2-3 kg sokeria
  • reilu 3 l vettä
  • 50 g viinihappoa

Murskattuihin marjoihin sekoitetaan vettä ja viinihappoa. Seos saa seisoa huoneen lämmössä 2-3 päivää. Marjamassa siivilöidään. Liemeen sekoitetaan sokeri. Seosta hämmennellään, kunnes sokeri on sulanut. Vaahto kuoritaan pois ennen pullottamista. Pullotetaan kylmiin pulloihin. Mehutiiviste on tuhtia, joten raikasta vettä saa olla lasissa runsaasti, kun mehua juodaan.

Pihlajanmarjakastike jälkiruuille

  • 6 dl pihlajanmarjoja
  • 2 dl omenamehua
  • 2 dl vaaleaan siirappia
  • 1 tl kanelia
  • (1 tl vaniljasokeria)

Keitä (pakastettuja) pihlajanmarjoja omenamehun kanssa 10-15 minuuttia. Valuta mehu siivilän läpi. Kiehauta siirapin ja mausteiden kanssa yhteen. Sopii jälkiruokiin, kuten jäätelöön tai pannukakuille.

Tässä vielä muutama näyte kyllä äiti tietää..-blogista.

Pihlajanmarjajäädyke

2 dl pakastettuja pihlajanmarjoja
hieman vettä
1 rkl pihlajanmarjankuoria
1½ dl sokeria
3 munankeltuaista
3/4 dl konjakkia
4 dl kuohukermaa
mantelilastuja
Keitä pihlajanmarjat pehmeiksi. Purista ne siivilän läpi ja säästä 1 rkl kuoria. Vatkaa sokeri ja keltuaiset vesihauteessa. Kun seos alkaa paksuuntua lisää konjakki pienissä erissä koko ajan vatkaten, kunnes seos on vaaleaa ja kuohkeaa. Ota kattila lämmöltä ja anna jäähtyä. Sekoita pihlajanmarjojen kuoret marjasoseeseen ja sekoita seos keltuaisseokseen. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja kääntele marja-keltuaisseokseen. Laita jäähdyke annosmaljoihin ja maljat 8 tunniksi pakastimeen. Ennen tarjoilua koristele mantelilastuilla.

Pihlajanmarjaleipä

1 l tehosekoittimella jauhettuja pihlajanmarjoja
½ l haaleaa vettä
2 rkl hiivaa
1 rkl suolaa
ruisjauhoja
Alusta ainekset taikinaksi. Anna kohota. Vaivaa uudelleen ja lisää jauhoja. Leivo pieniksi limpuiksi. Anna kohota hetken ja paista aluksi miedolla lämmöllä, kohota lämpötilaa loppua kohti (225-250°C.)

Marmeladimakeiset

5 dl vettä
15 g (30 ml) agar-jauhetta
500 g sokeria
2 dl pihlajanmarjahilloa (tai pihlajanmarja-omenamarmeladia)
1 tl viinihappoa
sokeria

Mittaa vesi ja agar-jauhe kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Lisää sokeri ja jatka keittämistä, kunnes seos kirkastuu (noin puoli tuntia).

Anna sokeriliemen jäähtyä hetki ennen kuin lisäät hillon ja viinihapon. Kaada seos reunalliselle vadille jäähtymään.

Leikkaa hyytynyt marmeladi pieniksi neliöiksi. Sokeroi marmeladit, ja pane ne ilmavaan paikkaan kuivumaan.

Sokeri kostuu herkästi, mutta voit tarvittaessa sokeroida marmeladit parin päivän jälkeen uudelleen.

Muita ruokia pikkurahalla täältä.

Klikkaa jonkin vaatteen kuvaa mainoksessa:

4 Comments

    1. Joo, kääretorttua, pilvipuuroa ja sitten tulee suklaa- pihlajanmarjakeksejä. Kuivatut ovat herkullisia. Mehua on pakastettu, ja tehty smoothieita, nam.

      Tykkää

      1. Vaikkakin käsitykset C-vitamiinin todellisesta päivittäistarpeesta vaihtelevat suuresti, ja tarvekin vaihtelee tilanteen ja yksilön mukaan, niin siitä lienevät kaikki samas mieltä, että ihan kolmen pihlajanmarjan voimin (päivässä) tuo tarve ei toteudu kenelläkään. 😉
        Tässäkin kirjoituksessa se lukee: 100 gramnassa pihlajanmarjoja on C-vitamiinia 100-200 mg. Kolme marjaa puolestaan ei paina todennäköisesti montaakaan gramnaa, joten… 😉 😀

        Tykkää

Jätä kommentti